Vizitează Covasna – ținutul conacelor

Imaginați-vă un prânz servit pe iarbă, cu un gulaș gătit la ceaun lângă o felie zdravănă de pâine cu cartofi. La desert savurați un kürtőskalács îmbrăcat într-o crustă crocantă de zahăr și încheiați cu un pahar de palincă aromată. După masă, vă relaxați într-o piscină cu apă minerală. Așa vă sunt vacanțele în Covasna: simple, autentice, relaxante, tradiționale 🙂
Simți și tu gustul, da? Atunci Covasna e la sigur pentru tine. 

PSX_20171001_210412

Covasna – situată în inima Transilvaniei este considerată a fi tărâmul nedescoperit al României.  Clasată în top destinații turistice în conformitate cu Lonely Planet (2016), Covasna mai este și destinația preferată pentru vacanță a Prințul Charles din Țara Galilor. Da, el liber hoinărește pe străzile Covasnei, se salută cu oamenii, ba mai dă și mâna cu ei, călărește, savurează natura și se bucură de viață. Pentru cei curioși, nu l-am prins în Covasna, dar cine știe cum se aranjează soarta 🙂

PSX_20170929_185744

O mică retrospectivă din istorie. Județul Covasna face parte dintr-o regiune istorică bine definită – numită Secuiesc. În prezent, Ținutul Secuiesc este locuit în cea mai mare parte de etnici maghiari. Maghiarii din regiune au păstrat o mare parte a valorilor culturii lor etnice arhaice, care sunt vizibile în tradiții, folclor și artele lor populare. 
Regiunea are un patrimoniu cultural destul de bogat cu peste 160 de conace, unele din ele având arhitecturi impresionante care încă mai păstrează istoria, deschise pe parcursul anului tuturor vizitatorilor. Hoinărind prin conace încă mai poți să resimți evenimentele de atunci.
Am avut ocazia să vizitez Ținutul Conacelor în cadrul unui blogtrip organizat de @AsociațiaTravelFocus, organizație care are drept scop promovarea turismului și a tradițiilor românești. Am avut la dispoziție 4 zile, alături de alți bloggeri și instagrammeri din întreaga lume să trăim momente unice, hibernați în istorie, tradiții care par demult uitate, dar care îți aduc atâta fericire.

Prima destinație din Județ a fost Tălișoara, un sat micuț încă necunoscut din Transilvania, în centrul căruia se ridică un castel cu o istorie Impresionantă, acre servește în prezent în calitate de hotel pentru ochii curioși ai turiștilor. Soții Racz, proprietarii acestui castel/ conac au lăsat zgomotul urban și au revenit în Transilvania pentru a-și trăi viața mai aproape de natură. Au cumpărt conacul Daniel (acest conac aparținea unei familii de nobili de prin sec. XVI a cărui nume era Daniel) la un preț de un apartament din București, ce-i drept era în ruine, dar cu ajutotul unor finanțări europene, vreo 400 000 de EUR, castelul e dispus turiștilor Click aici pentru a accesa site-ul danielcastle.

S-a dus o adevărată ”luptă” între participanții blogtrip-ului pentru a trăi în acest castel, noi moldovencele, cum o afcem deobicei, ne-am unit și am primit camera regală – cea mai frumoasă ți impresionantă cameră din castel. Am fost puțin impresionate de decizia bloggerilor de a insista să traiască în single room 🙂 Noi am fost mai inventive și am zis din start că vom locui împreună, tustrei!
71724870.jpg
castle-hotel-daniel-005-848x566.jpg

Familia Racz a păstrat stilul baroc și neoclasic al castelului și au reconstruit castelul maxim posibil în conformitate cu trecutul său istoric păstrând picturi murale pe pereții din interior.

Ce să mai faci în Tălișoara?
Poți să vizitezi pe renumitul fierar, Nagy Gyorgy, un localnic de peste 50 de ani care îți va povesti cu mult entuziasm despre meseria sa, îți va face chiar și niște master classuri de îți va lăsa gura mască și la fnal te va bucura cu un zâmbet de hollywood și nasul plin de funinge 🙂

Transylvania-by-bike-2175.jpg

După o mică demonstrație cum se face un pui de potcoavă cu dalta și ciocanul, fierarul, mai exact soția lui a avut grijă să ne ospăteze cu un păhărel de pălincă! Felul principal este o felie cu pâine de cartofi, așezonat cu un pat de ceapă tocată mărunt peste care se pune o felie de slănină, care în prealabil este topită la un instrument de fier, încins în focul din fierărie – o adevărată inovație culinară pentru mine. Chiar a fost delicios…off pălinca asta nu prea se ține de mine 🙂

magazin_25533.jpg

Când credeam că surprizele se termină, am fost urcați într-o mică călătorie din Tălișoara spre Vârghiș cu căruța. Toți 14 bloggeri într-o singură trăsură, vă imaginați cum e asta? Dacă nu, încercați…muuuultă adrenalină. Ai senzația că acuș acuș ai să cazi de pe ea, mai ales la cotitură. Cred că cele mai stresate eram noi moldovencele. Trebuia să mă pun între 2 Diane ți să-mi las loc pentru o dorință ca să-mi fie cu noroc. pentru că la acel moment, la sigur ne trebuia tuturor 😉 După cum vedeți am ajuns cu bine.

PSX_20171003_220220

21994005_1559326040792271_2205652730166198267_o.jpg

Ce să mai vezi? Pictorii satului Vârghiș, mai exact este o familie de secui, familia Soto, care timp  de 15 generații  transmit tradiția de picturi pe lemn și sculptura acestuia, dadat din  446. Ce-i trist că nu ne-au permit să facem poze, explicând ca pozele să nu nimerească în mâinele concurenșilor săi, dar veniți să vedeți și voi cât talent persistă în această familie.

Am reușit să facem doar câteva poze la ușile sculptate și pictate tot de ei. Apropo, pentru iubitorii de uși, în Vârghiș vă puteți mări colecția de poze 😉 ceea ce am făcut-o și eu!

PSX_20170929_161344

Sper că ți-a plăcut, pentru că asta nu e tot. Sunt prea multe de zis ți prea puține cuvinte.
Pentru mai multă informație despre Covasna accesați Viziteaza Covasna.

De aceea vă aștept la următoarea mea postare, tot aici 😉

Dă-i ci sharuiala să vadă și alții!

Cu drag, 

Ana-Maria

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s